Miauu - Minden, amit a macskákról tudni akartál!
Miauu - Minden, amit a macskákról tudni akartál!
I love my cat
 
Macskakérdés
 
Állati doktor
 
Kommunikácó
 
Kozmetika
 
Hello Kitty!
 
 
Hányan vagyunk?
Indulás: 2005-09-23
 
Állatkínzás
 
Tuti linkek
 
Fontos címek
 
Állatkereső

Menhelyi állatok

Állatfaj:

Lost. Eltűntek

Állatfaj:

 
Etetési kalkulátor
Táplálási kalkulátor
 
Utódok
 
Szaporodás

Szaporodás

A macska ivarérettségének ideje fajtától, ivartól, tápláltságtól, ápoltságtól függ, amelyet nagyjából 6-9 hónapos korukra ér el, a bizonyos időközönként jelentkező párzási vágyat ivarzásnak vagy tüzelésnek nevezzük. A tüzelés 6-8 napig tart. A kandúr mindig kész a párosodásra. Amint eléri az ivarérettséget, felveszi fröcskölő szokását (az ivarérett kandúr macska vizelete rendkívül bűzös és átható). A kandúrok ezzel jelölik a territóriumukat. Az ivarérettség után hosszabb-rövidebb idővel alakul ki ez a szokásuk, ezt megelőzni csak ivartalanítással lehet. A tüzelő nőstény vágyakozva nyávog, a hátán hempereg és különböző tárgyakhoz dörgölődzik. Étvágya csökken, nyugtalan, igyekszik megszökni a háztól. Az egymást jól ismerő macskáknál a párzásra gyorsan sor kerül. A párzás során a nőstény mély nyávogást hallat. Az egész aktus csak néhány másodpercig tart. Azok a nőstény macskák, amelyek nem párosodtak, még néhány napig vagy akár 1-2 hétig is mutatják ezeket az ivarzási tüneteket, majd átmenetileg megnyugszanak. 1-2 hetes nyugalmi időszak után ismét elölről kezdődik a partner utáni vágyakozás. Egy lakásban tartott, a többi macskától elzárt nősténynél akár hónapokig tart ez a jelenség. Ez azért van így, mert a macskánál a peteérést a párzási aktus váltja ki, ha nem történt párzás, nincs tüszőrepedés sem, nem szűnnek az ivarzási tünetek.

Amikor a cica eléri a féléves kort, akkor el kell döntenünk, hogy ivartalaníttatjuk-e kedvencüket vagy sem. Az ivartalanítás ma már rutinbeavatkozás, altatásban végzik, így az állat nem érez fájdalmat. Altatás előtt 12 órával ne adjunk enni és 5-6 órával előtte ne adjunk inni az állatnak, mert altatás közben vagy utána kihányhatja, bekerülhet a tüdejébe a hányadék és megfulladhat tőle. Nőstényeknél az ivartalanítás a petefészkek, hímeknél a herék eltávolításából áll. Nőstényeknél a nem kívánt utódokon kívül előny még, hogy jóval ritkábban fordul elő emlődaganat vagy gennyes méhelváltozás. A nőstény hasfalán egy körülbelül 3-5 cm hosszú vágást ejt az orvos, majd eltávolítja mind a két petefészket - esetleg a méhet is -, azután összevarrja a sebet. Az operáció után, míg az altatás tart (1-2 óra), jobb, ha orvosi ellenőrzés mellett ébredezik a cica, így az esetleges komplikációkat azonnal lehet kezelni. Amikor hazavisszük a macskát, fektessük le a földre, takarjuk be, nehogy megfázzon, és maradjunk mellette, amíg látjuk, hogy szédeleg, tántorog. A műtét után akkor adhatunk neki vizet, ha már nem támolyog, nem dülöngél. Noha nagyon szomjas lesz az altatás miatt, mégsem javasolt egyszerre fél deciliternél több folyadékot egyszerre meginnia. Másnap kaphat a cica ételt. Ha megoldható, akkor 4-5 napig ne ugráljon, így jobban gyógyul a seb. A szabadon tartott vagy kijáró macskákat 10 napig ne engedjük ki a lakásból. A 7-10. napon az állatorvos kiveszi a varratokat. A hímek ivartalanítása sokkal egyszerűbb, mint a nőstényeké, mert a műtét során nem kell a hasüregbe hatolni. Az operáció után ugyanúgy járunk el a hímeknél is, mint a nőstényeknél, bár az ő esetükben a sebgyógyulás ideje rövidebb, így kevesebb ideig kell korlátozni mozgásukat. Vigyázzunk rájuk, amíg ébredeznek, nehogy nekimenjenek valaminek és megsérüljenek.

A macska vemhességének időtartama 58-71 nap, legtöbbször 63. és a 66. nap közé esik. 3-4 nappal kölykezés előtt az anyamacska magatartása megváltozik, testhőmérséklete 37 °C-ra vagy ez alá esik (a normál testhőmérséklet 38,0-39,3 °C), nyugtalanná válik, sokat mozog, szeretetigénye megnő, állandóan követi gazdáját. A tényleges szülés a magzatvíz ürülésével kezdődik, ezt követik a tolófájások. Rendes körülmények között az anya egy órán belül megszüli első magzatát. Olykor a macska annyira kötődik a gazdájához, hogy annak távollétében a szülést képes bizonyos ideig elhalasztani. A szülés alatt az anyaállat gyakran dorombol. Az egyes magzatok távozása közötti időtartam 10 perctől 1 óráig is terjedhet. Az egyes kölykök 1-2 perc alatt, általában fejfekvéssel jönnek a világra. Az anyamacska elrágja a köldökzsinórt, kölykét kiszabadítja a magzatburokból, a kicsit nyalogatással felszárítja, a nyelv masszírozó mozgásával a légzés megindulását serkenti. A magzatburkot rendszerint felfalja (a magzatburok fehérjéket és olyan hormonokat tartalmaz, amelyek elősegíthetik a szülés zavartalan lefolyását). A macskakölykök csukott szemmel jönnek a világra, szemük csak 7-14 nappal később nyílik ki.

A koraszülöttek (a 60. nap előtt születettek) túlélési esélyei csekélyek, reflexmozgásai fejletlenek, így sem szopni, sem nyelni nem képesek. Emlőkeresési reflexeik hiányában nem találják meg a táplálékot nyújtó emlőket sem. E reflexek nélkül a kölykök ritkán érik meg a kétnapos életkort. A kölyökmacska táplálásának alapja az anyatej. A kismacskák, rövid alvási szünetek beiktatásával, állandóan szopnak. A hím- és a nőivarú kismacskák egyaránt 80-120 gramm közötti testtömeggel születnek. Testtömegük egy héten belül megkétszereződik, ezután gyarapodásuk heti 100 grammot tesz ki. A macskakölykök egy hónapos kori normális testtömege 500-1300 gramm között változik. Egy hónapos korukban a kölykök jövőbeni testtömegüknek mintegy negyedét nyomják, három hónapos korukra elérik a felnőttkori testtömegük több mint egyharmadát. Az anyatejről az etetésre való áttérést 3-4 hetes korban lehet elkezdeni. A kölyköket kezdetben vízzel hígított, kásásra kevert tejporral tápláljuk, amit mézzel vagy szőlőcukorral édesítünk. Ezzel egyidejűleg elkezdhetjük a hús etetését is. A növendék macskák számára négy hónapos korig nélkülözhetetlen táplálék a csirkehúsból vagy egyéb húsból készített húspép, a túró vagy kisebb belsőségdarabkák.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Cicasztori
 
Képek, animációk
 
HTML-kódok
 
Macskaköröm
 
Letöltések
 
 
Újságok

 
G-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Szavazás
Kérlek, szavazz te is!
Szerinted segít a honlapom?

Igen, nagyon sokat!
Igen, van pár jó tanács.
Szerintem egyáltalán nem.
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Szavazz Te is!
Hogy jutottál a honlapomra?

A macska.lap.hu-ról
A Google-keresőből
A G-portalról
Csak úgy beírtam, hátha van ilyen
Ismerősöktől
Egyéb webhelyekről (ezt légyszi írd be a vendégkön
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Kurzor
 

Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints    *****    Blog, Videojátékok, Szórakozás, Technika! Call of Duty: WWII és sok más!    *****    Légy te is egy Új Márka Elsõ tagjai között ahol Azonnali 28%haszonhoz juthatsz!Részletek:huncalifeandme@gmail.com    *****    Nyerj akár 1 millió forint értékû bitcoint. A játék ingyenes.    *****    Tudtátok, hogy a Csiga-biga gyerekdalban eredetileg szó sincs tûzrõl?    *****    LEGYÉL FARMASI TANÁCSADÓ VAGY VEZETÕ! OTTHONI MUNKA, MAGAS KERESETI LEHETÕSÉGGEL! HA MOST CSATLAKOZOL, MÉG NYERHETSZ IS!    *****    Mi mennyi 2018 - Árak, változások 2018 - minimálbér, családi pótlék, adókedvezmények 2018    *****    Légy te is a Farmasi csapaom tagja!!!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    A Dynasty és a TVD 8.évadából megismert színésznõ, Nathalie Kelley elsõ hazai rajongói lapja. KATT! KATT! KATT!    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BEAUTY-FASHION BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Karácsonyra AJÁNDÉKOZZ szeretteidnek, barátaidnak SZEMÉLYRE SZÓLÓ HOROSZKÓP ELEMZÉST 3 ÉVES ELÕREJELZÉSSEL!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Felszálló holdcsomópont,Chiron, Lilith 2000 Ft. + ingyenes konzultáció. Most!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok